1. Voit säästää energiaa omilla toimillasi

Selvitä, että ikkunat ja ovet ovat tiiviit, huonelämpötilat tasaiset ja porraskäytävissä on sopivat lämpötilat.2

  1. Tuuleta nopeasti ja tehokkaasti

Tuuleta nopealla ristivedolla. Ilma vaihtuu tehokkaasti ja lämpöä menee harakoille mahdollisimman vähän.

  1. Viisas ei tuhlaa lämmintä vettä

Seuraa lämpimän veden kulutusta. Vältä turhaa veden juoksutusta suihkussa ja muissa pesuissa. Sopiva veden kulutus (kylmä ja lämmin vesi yhteensä) on 120–140 litraa henkeä kohden vuorokaudessa.

  1. Säädä sähköinen lattialämmitys

Jos kotisi kosteissa tiloissa on sähköinen lattialämmitys, säädä se mahdollisimman pienelle.

  1. Seuraa lämmön kulutusta

Asuinrakennuksen Vvuotuisesta lämpölaskusta kuluu lämmitykseen kuluu noin 70 % ja lämpimään käyttöveteen loput 30 %. Uusissa, erittäin energiatehokkaissa rakennuksissa käyttöveden lämmityksen osuus nousee jopa puoleen.

  1. Kysy energian kulutuksesta

Jos epäilet lämpöhukkaa, kysy isännöitsijältä talon energiankulutuksesta. Useimmat kaukolämpöyrityksetUseimmat kaukolämpöyritykset antavat   raporttejaantavat raportteja talon energiankulutuksesta. Raporteista selviää oman talon kulutuksen lisäksi paikkakunnan muiden vastaavien talojen lämmönkulutukset. Sää on vaikuttava tekijä, kun eri vuosien lämmönkulutusta vertaillaan keskenään. Kaukolämpöyritysten raporteissa säälämpötilakorjaukset on tehty. Jos eri vuosien säälämpötilakorjatut kulutukset poikkeavat kovasti toisistaan, on lämmönkäyttöä syytä tutkia.

  1. Lämmitysverkko tasapainossa

Lämmitysverkon tasapaino on hyvin toimivan lämmityksen perusta. Talon kaikille lämpöpattereille on suunnitteluvaiheessa määritelty vesivirtaus vastaamaan huoneen tarvitsemaa lämpötehoa. Jos tämä vesimäärä on suunniteltua suurempi tai pienempi, on huoneessa liian kuumaa tai kylmää. Epätasapainossa oleva lämmitysverkko aiheuttaa huomattavia huonelämpötilojen vaihteluita koko talossa. Lisäksi se tuhlaa lämpöenergiaa, koska koko talon pattereihin joudutaan syöttämään liian lämmintä vettä. Ota yhteys isännöitsijään tai huoltomieheen, jos epäilet, että lämmitysverkko ei ole tasapainossa.

  1. Oma energiaekspertti

Joko Teidän talossa on energiaekspertti? Ellei, niin nyt on aika harkita sellaista. Energiaekspertti on energia-asioista kiinnostunut asukas, jolla on aikaa ja halua seurata talon energiankulutusta ja opastaa muita asukkaita oikeaan ja säästävään energiankäyttöön.

Lisää tietoa energiaekspertistä Motivan sivuilta.